Dataset extent

Map data © OpenStreetMap contributors

BORIS 2 (Baltic Oil Response Information System)

BORIS2-järjestelmä on tilannekuvajärjestelmä öljyntorjuntaan osallistuvien viranomaisten käyttöön. Järjestelmä on kehitetty tehostamaan ajantasaisen tiedon jakelua viranomaisten välisessä yhteistyössä öljyvahinkoja torjuttaessa. Yhtenäinen tilannekuva edistää torjuntatoimien oikeaa kohdentamista ja siten osaltaan vähentää öljyvahinkojen ympäristölle aiheuttamaa vahinkoa.

BORIS2-järjestelmä kokoaa yhteen öljyvahinkojen torjunnassa tarvittavat paikkatiedot. Ympäristöhallinnon paikkatietoaineistojen ja BORIS2:n öljyntorjunta-aineistojen lisäksi järjestelmä on linkitetty useiden eri viranomaisten tietojärjestelmiin ja aineistoihin.

BORIS2:n avulla torjuntaviranomaiset voivat paitsi saada ajantasaista tietoa ympäristövahingosta ja sen torjunnasta, myös itse syöttää järjestelmään tilannekuvatietoa ja torjuntasuunnitelmia.

Käyttötarkoitus: BORIS2-järjestelmän tarkoitus on helpottaa ajantasaisen tilannekuvatiedon välittämistä torjuntaviranomaisten välillä. BORIS2 on tarkoitettu vain öljyntorjuntaan osallistuville viranomaisille ja vaatii erillisen käyttäjätunnistautumisen.

Järjestelmä soveltuu sekä maa-, vesistö- että merialueen öljyntorjuntatöiden johtamisen tueksi ja tilannekuvan jakamiseksi. BORIS2-järjestelmässä on öljyntorjunnan kannalta oleellisia paikkatietoaineistoja sekä monipuoliset työkalut tapauskohtaisten tietojen lisäämiseksi. Näitä tietoja ovat mm. haverin perustiedot, öljyhavainnot, torjuntasuunnitelmat sekä ajankohtaiset säätiedot. Järjestelmään voi myös tallentaa tapaukseen liittyviä dokumentteja.

BORIS2-hankkeen rahoittivat puoliksi öljysuojarahasto ja Suomen ympäristökeskus.

Järjestelmän kehityksessä ovat olleet mukana kaikki Suomen öljyntorjuntaviranomaiset. Osa aineistoista on yhteistyöviranomaisten tarjoamia.

Lisätietoja: www.ymparisto.fi/boris

Data and Resources

This dataset has no data

Additional Info

Field Value
File Identifier {9D51C1A7-FB08-4BBB-B86C-6E39A4D8E2E1}
Metadata Language fin
Organisation responsible for metadata Suomen ympäristökeskus
Contact information of the organisation responsible for metadata boris@syke.fi
The role of the organisation responsible for metadata publisher
Metadata revision date 2020-06-11
EPSG Code of the Reference System, see https://epsg.io/ EPSG:3035
Resource Date 2013-02-26
Resource Date Type revision
Unique Resource identifier
Organisation Responsible for Resource Suomen ympäristökeskus
Contact information of the organisation responsible for Resource boris@syke.fi
The role of the organisation responsible for Resource owner
INSPIRE Data Theme Utility and governmental services
GEMET Concepts Keyword environmental damage
GEMET Concepts Keyword oil disaster
GEMET Concepts Keyword oil spill
GEMET Concepts Keyword pollution control measure
Resource Classification Karttapalvelu
Use constraints and source

BORIS on tarkoitettu vain öljyntorjuntaan osallistuville viranomaisille ja rajoitetusti öljyntorjunnassa avustaville tahoille. Käyttöoikeudet ovat pääsääntöisesti henkilökohtaisia ja ne pitää hakea erikseen. Öljyvahinkojen torjuntaan osallistuvat viranomaiset voivat hakea 24/7 päivystyskäyttöön myös laitoskohtaisia tunnuksia.

Access Constraints

Public access to spatial data sets and services would adversely affect the protection of the environment to which such information relates, such as the location of rare species.

Access Constraints

Public access to spatial data sets and services would adversely affect the confidentiality of the proceedings of public authorities, where such confidentiality is provided for by law.

Representation Type vector
Representation Type grid
Resource Language fin
Resource Topic Category environment
Resource Topic Category oceans
Service Type
Begin Date of Temporal Extent 2013-02-26
End Date of Temporal Extent unknown
Lineage Information

BORIS-järjestelmän ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2006. Kaikki öljyntorjuntaviranomaiset ovat voineet käyttää tätä järjestelmää. BORIS-järjestelmän ensimmäinen versio ei kuitenkaan kaikilta osiltaan vastannut käyttäjien tarpeita ja niinpä järjestelmä päätettiin uusia käyttäjien vaatimusten mukaiseksi.

BORIS2-järjestelmästä julkaistiin vuosien 2011-2012 aikana lukuisia demoversioita, joita käyttäjät pääsivät testaamaan ja kommentoimaan. Ensimmäinen virallinen versio julkaistiin alkuvuodesta 2013.